Nieuwsbrief

December 2017

De 12^e editie van Glow Eindhoven werd druk bezocht, maar liefst 740.000 bezoekers vonden hun weg langs de lichtkunst route die ieder jaar Eindhoven omtovert tot een prachtig licht schouwspel. Drie van de lichtkunstwerken dit jaar zijn geproduceerd door SmartLight. Lichtkunstwerk ‘De Oorsprong’ in het Regentkwartier is het nieuwste tijdelijk geplaatste lichtkunstwerk, ontworpen door Har Hollands.

 

Deze driedimensionaal opgehangen lichtlijnen vormen een anamorfose en kunnen alleen vanaf een standpunt als geheel gezien worden: De Oorsprong.

Op de vraag hoe licht is ontstaan zijn diverse antwoorden mogelijk met een ander perspectief. Is het licht geschapen door een opperwezen of is het het eindresultaat van een evolutionair kosmologisch proces? Voor ons blijft verborgen waarom licht bestaat…En dat is een magnifiek mysterie.

 

Op dinsdag organiseerde SmartLight een Glowtour voor een groep interieurarchitecten. We bezochten de lichtkunstwerken op de Glowroute en de lichtshow in het Philips Stadion. Het was een gezellige en mooie avond.

 

Caelesti Lumine

In de onderdoorgang van Rijnstraat 8, in het centrum van Den Haag hangt een prachtig nieuw lichtkunstwerk. Beeldend kunstenaar Tamar Frank heeft Caelesti Lumine (Latijns voor ‘hemels licht’) speciaal ontworpen in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. Rijnstraat 8 is het voormalig ministerie van volkshuisvesting, ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Hier zijn sinds juni 2017 diverse overheidsdiensten gevestigd, onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ).

 

Voor het lichtkunstwerk heeft Tamar Frank zich laten inspireren door de zon. De zon verlicht de aarde en kleurt de hemel, altijd en overal en toch ook anders. Overdag kan het licht hard zijn, ’s nachts is het lieflijk zacht door de maan. Is het hier helblauw, dan is het ergens anders okergeel. Het licht beweegt.

Caelesti Lumini verandert constant van kleur, als de hemel. Het lichtprogramma achter het kunstwerk reageert op het licht. Daardoor kan het de lichtintensiteit van de zon en de maan volgen. Van zonsopgang, tot zonsondergang, van zacht licht tot hard licht, van sluimerend tot fel.

De maan is een ander verhaal van Caeleste Lumine: het lichtveld symboliseert de opkomst van de maan in paarse kleuren. Het lichtprogramma volgt nauwgezet de maancyclus. Omdat de maancyclus sneller is dan het dag- en nachtritme, beweegt Caeleste Lumine altijd en is het iedere keer weer anders. Het lichtkunstwerk is geproduceerd door SmartLight.

 

Leave a Reply